Konstruktionsritningar

Konstruktionsritningar

Bland de första konstruktionshandlingar jag var med att plocka fram var till Tingsrätten 1982. Det huset ligger nu på Östra Storgatan vid Hovrättstorget i Jönköping, mitt emot gamla Göta Hovrätt.

Dessa handlingar gjordes före datorns tid på translarer och med hjälp av ritapparat eller en vågrät linjal och vinkelhakar. Blyertspennor, suddigummi, borste och grön krita (för att få till toningen på betongen) var vad som stod till förfogande.

1986 köpte jag min första dator för att CAD-rita. Det var andra generationens datorer med en 80886-processor, ingen hårddisk men väl 2 diskettstationer om 0,512 MB. Den ena var för själva programmet och den andra disketten var för dokumenten. 4,7 MHz klockfrekvens. Efter ett tag köpte jag till en ”Matteprocessor” och en hårddisk på hela 20 MB, så stor så den skulle man ju aldrig fylla ….

Ja, det har hänte en massa på vägen men nu ritar jag 2D i AutoCad LT 2019 och 3D i Revit LT 2019. Och där kommer jag nog att stanna för det hjälpprogram som jag har hittat för att rita balkar och isolering, Point Smart, har de tyvärr slutat att uppdatera.

De allra flesta konstruktionsuppdrag har jag haft genom Svante Å Pöder på CSE i Jönköping. I olika omgångar har vi arbetat ihop under c:a 20 år.

Ericsson, Mjärdevi, Linköping

Ericsson Datalinjen 5 Linköping
Ericsson Datalinjen 4 Linköping

Det objekt jag har lagt flest timmar på genom tiderna är nog Ericssons site på Datalinjen 4 och 5 , Mjärdevi, Linköping. Det började med att 5:n byggdes som kontor och fabrik, medan 4:an byggdes några år efter och innehåller kontor på andra sidan gatan. Som kuriosa kan jag berätta att markförhållandena är sådana att det inte gick att gjuta en betongplatta på mark. Man fick göra en ”balkrost” med 350 mm breda och 1 000 mm höga balkar i ett rutnät med en delning av 1 350 mm. Senast gällde det utökade ytor för deras datahallar som har ersatt mobiltelefonbyggande.

Mjärdevi Center, Linköping

Mjärdevi Center Linköping

Ett 12-våningshus i med 3 husändar. Varje våningsplan är 431 mm större i alla ändar. Ett stålbygge som gav ett europapris (European Steel Design Award) 2005.

Teknikringen 6, Mjärdevi, Linköping

Teknikringen 6 Linköping

”Traditionellt” kontorshus i det tekniktäta Mjärdevi.

Kv Navigare, Mariehamn, Åland

Kv Navigare, Segelmakargatan Mariehamn Åland

I hamninloppet till Mariehamn, på den östra stranden, finns dessa 2 bostadshus i vardera 7 våningar. Mellan husen finns det ett garage, parkeringplatser under galstak och sophantering. Huvuddelen av vårt jobb var att fram tillverkningsritningar för väggelementen, de platsgjutna betongjälklagen och takkonstruktionen.

Villa Johansson, Torslanda

Villa Johansson Torslanda 3d-vy

Denna villa, med en fantastisk utsikt över fjärden mellan Torslanda och Hönö utanför Göteborg, uppfördes sommaren 2019 till hösten 2020.
Konstruktionen består av betongplatta, källarväggar av Lecablock, avstyvat träbjälklag, Träullit 400 mm väggelement samt en inåtlutande takkonstruktion i stora delar vilande på limträbalkar.
Vill du se mer av detta bygge kan du leta upp TV4-programmet Grand Design från den 21 dec 2020 genom att följa denna länk: Fredric och Sofies drömhus

Bilden ovan är framställd av FMT Marktjänst AB

Villa Johansson Torslanda Utsprängd grund
Villa Johansson Torslanda träbjälklag
Villa Johansson Torslanda Träullit väggblock
Villa Johansson Torslanda takkonstruktion

Sekelskiftesvilla

Kyrkbyn Järfälla 3D-vy

Ett minst sagt specialuppdrag.
Villan är i 4 plan + vind, dvs 2 plan under mark med en underjordisk förbindelsegång mellan villan och gästhuset. 2 bjälklag har hål för att kunna transportera material till nedersta planet. Hur då? Jo med hjälp av en travers i garaget.

Kyrkbyn Järfälla Konstruktion överbyggnad
Kyrkbyn Järfälla Konstruktion grund